Namn
Nizza Cricelletto
Region
Barbera d'Asti, Piemonte, Italien
Druva
100% Barbera
Barbera är utan tvekan en av de mest ikoniska druvorna från Piemonte, odlad i de drömlika omgivningarna kring Monferrato-kullarna. Karaktären är i linje med den moderna konsumentens smakpreferenser: djärv, fyllig och med en distinkt, frisk syra. Asti-stilen är den ultimata versionen av en fantastisk Barbera.
Producent
Cossetti
Ända sedan 1891 har vår familj producerat viner med stark personlighet, drivna av samma passion som gått i arv från generation till generation. I över ett sekel har vi varit djupt rotade i Monferratos kullar, ständigt strävande efter att fånga essensen av vårt landskap i våra produkter. Vi förenar tradition med innovation för att ständigt blicka framåt utan att någonsin glömma vår historia
Tillverkning
Lagring sker i ståltankar med manuell omrörning vid 28°. Efter 10 dagar följer avstjälpning i små ekfat om 500 liter där jäsningen långsamt fullföljs. Malolaktisk jäsning induceras och slutförs med bibehållen omgivningstemperatur. Efter nödvändig lagring i träfat i minst ett år, buteljeras vinet efter en enda, mycket skonsam filtrering.
Egenskaper
Ett riktigt kvalitétsvin med en lysande rubinröd färg som över tid utvecklar fina granat nyanser. Delikat och ihållande doft av röda bär och plommon, väl sammanvävt med toner av kryddor och vanilj. Vinet är kraftfullt med en rik tanninstruktur, samtidigt som det är mjukt och balanserat.
Test